Havet – et aktuelt tema i samfunnsdebatten

De siste ukene har flere forskere i Arven etter Nansen bidratt til samfunnsdebatten og formidlet kunnskap om havet både på Arendalsuka, Nor Fishing messa i Trondheim og Kunnskapsdepartementets kompasskonferanse i Oslo.

Hvorfor er iskantsonen så utfordrende? Det var høy temperatur, bokstavelig talt, og god stemning rundt bålet i Lavvoen på Arendalsuka under diskusjon om iskantsonen, økende energibehov og nye petroleumsplaner i Barentshavet. Arven etter Nansen forskerne Lars Henrik Smedsrud (UiB/Bjerknessenteret), og Marit Reigstad (UiT) deltok sammen med klima- og miljøminister Espen Barth Eide, stortingsrepresentant Lars Haltbrekken, Valborg Birkenes fra Offshore Norge (tidl. Norsk olje og gass) og Ellen Øseth fra Norsk Polarinstitutt, godt moderert av Anne Jordal (Norsk klimastiftelse). Hovedfoto: Karine Nigar Aarskog/UiT

 

Dronning Sonja på besøk i Nor Fishing messa i Trondheim 2022

Hennes majestet dronningen på besøk i Nor Fishing messa i Trondheim. Marit Reigstad i blåturkis tskjorte til venstre i bildet. Foto: Forskningstorget, Nor Fishing. 

På Nor-Fishing messa i Trondheim var Arven etter Nansen representert med prosjektleder Marit Reigstad på UiT sin stand på forsknings- og innovasjonstorget. Reigstad formidlet status og framtidsutsikter for Barentshavet i en sesjon om Havforskningstiåret, og fikk også fortalt om Arven etter Nansen og arbeidet med kunnskapsbygging til Hennes Majestet Dronning Sonja som besøkte standen sammen med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran og NFR direktør Mari Sundli Tveit.

Kunnskapsdepartementets internasjonale Kompasskonferanse 2022 hadde fokus på Norge som verdensledende hav- og polarnasjon og hadde invitert Arven etter Nansen til å fortelle nytt om klima- og økosystem i de nordligste havområdene.

Kunnskapsdepartementet er en viktig bidragsyter til prosjektet vårt og viste stor interesse både for prosjektet, forskningen og utfordringene videre. Arven etter Nansen bidro til sesjonen «Nord i Tåkeheimen» (Som også er en publisert bok av Fridtjof Nansen) sammen med Utenriksdepartementet, Forskningsrådet og senter for High North Logistics.

Les mer om vårt prosjekt her